Brezplačna osnovna analiza vode

Filter kategorij

[wt-product-categories]

Analiza vode – sulfati

Analiza obsega: meritve vsebnosti sulfatov, poročilo.

ŠIFRA: S-AKSO4

Analiza vode – sulfati

Analiza obsega: meritve vsebnosti sulfatov, poročilo.

ŠIFRA: S-AKSO4

24.40  vključen 22% DDV

-
+

Imate vprašanje? Stopite v stik z našim strokovnjakom.

+386 41 687 090 / +386 1 427 44 76 / info@tehnofan.si

MERITVE VSEBNOSTI SULFATOV

Natančno analizo vzorca vode opravimo z meritvami v laboratoriju. V poročilu vam pripravimo tudi priporočila in rešitve glede na dobljene podatke.

SULFATI V NARAVI

Sulfati so naravno prisotni v mnogih kamninah. Pogosto se uporabljajo v kemijski industriji; v okolje pridejo tudi preko odpadkov oz. odplak in iz atmosfere – preko emisij žveplovega dioksida in nato kot »kisli dež«. Aluminijev ali železov sulfat se uporabljata kot koagulanta v pripravi pitne vode. Bakrov sulfat se uporablja tudi kot fungicid in algicid. Sulfati so v okolju zelo stabilni; topnost soli v vodi je odvisna od spremljajočih kationov. Na prst se ne absorbirajo znatno in se prenašajo skozi njo v nespremenjeni obliki. Uporabljajo se tudi kot aditiv živilom. Glavni vnos sulfatov v človeka je preko hrane.

SULFATI V PITNI VODI

Sulfat v pitni vodi je lahko vzrok spremenjenega okusa vode pri koncentracijah nad 250 mg/l, kar je odvisno tudi od spremljajočega kationa. Pri koncentracijah v pitni vodi 1000–1200 mg/l ima sulfat odvajalni učinek. Gre za kratkotrajen in prehoden pojav, ki je posledica spremenjene osmolarnosti črevesne vsebine. Delovanje je odvisno tudi od kationa (magnezijev sulfat ima večji učinek, ker se manj absorbira), drugih osmotsko aktivnih snovi v črevesju oz. v vodi ter hrani.

Ljudje lahko razvijejo toleranco na visoke koncentracije sulfata v vodi. Nekatere skupine prebivalcev npr. otroke, starejše ali prišleke lahko štejemo zaradi tega delovanja in možnega posledičnega dehidracijskega učinka za bolj občutljive.

POVIŠANE VREDNOSTI SULFATOV VODI

Ob laboratorijsko ugotovljenih preseženih vrednostih, pa tudi spremembi okusa pitne vode, je potrebno takojšnje ugotavljanje in posledično odpravljanje vzrokov. Zdravstveno utemeljena koncentracija za ukrepanje ni določena, pač pa to ukrepanje zahteva situacija, na katero opozarja indikatorski parameter. V primeru spremenjenega okusa ali prehodnega odvajalnega učinka na črevesje naj zlasti občutljivi ne uživajo take vode temveč drugo (smernice NIJZ).​

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Analiza vode – sulfati”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vas tudi zanima